Mi kell a sikerhez a fiatalok szerint?

A Prezi, az Ustream, az NNG és a LogMeIn magyar világcégek által létrehozott Bridge Budapest nonprofit szervezet már harmadszorra készíti el kutatását a fiatal 20-35 éves korosztály karrier elképzeléseire vonatkozóan. A kutatás eredményei ellentmondásokat is felvetnek, hiszen a fiatalok számára vonzó az önállóság, de jövőképükről általánosságban elmondható a kockázatok kerülése és a biztonság fontossága.

A kutatás többek között kitért arra is, hogy hogyan állnak a fiatalok a saját vállalkozás indításához. A válaszadók 65%-a véli úgy, hogy akár saját vállalkozásból is megteremthetné a megélhetését, de mindössze 48% az, aki gyakran gondolkodik saját vállalkozás indításán. Mindezek ellenére a fiatalok többsége a jövőben alkalmazottként képzeli el magát, és mindössze a kutatásban részt vevők negyede gondolja úgy, hogy saját vállalkozása lesz. A fiatalok 81%-ára továbbá az is jellemző, hogy átlagos, és biztosabb megélhetést biztosító munkahelyet választaná egy kockázatosabbal, de magas jövedelmet kínálóval szemben.

A felmérés képet ad arról is, hogy milyen a fiatalok karriervárakozása. A felmérésben részt vevő fiatalok 65%-a biztos benne, hogy itthon fog munkát találni. Továbbá 85% abban is biztos, hogy sikereket fog elérni az életben. A kutatás arra is rámutat, hogy a fiatalok szerint a sikerhez nem elég a tudás és a teljesítmény, hanem jó kapcsolatok is szükségesek.

A válaszadás során az is kiderült, hogy a hazai startup cégek egyre vonzóbbak. Azok, akik a jövőben alkalmazottnak képzelik el magukat 12%-uk szívesen dolgozna startupnál. Továbbá ugyanennyien jelölték meg a válaszadás során a kkv-at is. Még mindig a nagyvállalatok a legvonzóbbak, hiszen a fiatalok 73%-a választaná ezt a lehetőséget.

A külföldi munkavégzés is még mindig vonzza a fiatalokat, főként a magasabb jövedelem, illetve a tapasztalatszerzés és nyelvtanulás lehetősége miatt. A felmérésben részt vevők 48%-a hajlandó lenne, míg 41%-a kifejezetten szeretne külföldön munkát vállalni a következő 5-10 évben.

Forrás: Piac&Profit