Erre ügyeljen teljesítményértékelés során!

A teljesítményértékelés az esetek többségében nem tartozik se a munkáltató, se a munkavállaló kedvenc időtöltései közé. Ennek ellenére a dolgozók értékelése nélkülözhetetlen egy vállalat hatékony működésének az érdekében, mivel a cégek egyik legértékesebb tőkéje a humán erőforrás.

A helyesen elvégzett teljesítményértékelés pozitív hatással lehet mind a vállalatra, mind pedig az alkalmazottakra, ellenben a rossz kivitelezés könnyen demotiválhatja a dolgozókat, félelmet és bizalmatlanságot kelthet bennük, valamint a menedzsment számára is félrevezető lehet, tovább nehezítve ezáltal a munkájukat.

Ne legyen éves esemény

Azzal, hogy a teljesítményértékelési folyamatból éves eseményt csinálunk, plusz stresszt adunk egy már eleve stresszel teli szituációhoz.

Ne legyen szempont a személyiség

Mivel a dolgozók személyisége egy teljesen szubjektív kritérium, ezért nem tehetjük attól függővé a teljesítményértékelésüket.

Ne keverjük a teljesítmény- és a fizetési megbeszéléseket

Sokan úgy hiszik, hogy időt és energiát takaríthatnak meg, ha egyszerre bonyolítják le e két téma megbeszélését, ám ezzel csak csökkentik a teljesítmény értékeléséből adódó hatásokat.

Ne hasonlítsuk egymáshoz a dolgozókat

A munkavállalók egymáshoz hasonlításával nem érünk el mást, minthogy konfliktust generálunk, vitát szítunk a munkahelyen belül.

Ajánljunk megoldásokat

Rendkívül fontos, hogy a teljesítményértékelési folyamat végén dolgozzunk ki konkrét akciótervet arra, hogy mit lehetne tenni a fejlődés érdekében.


Habár több vállalat úgy döntött, teljes mértékben elhagyja a teljesítményértékelést, ezt nem fontos megtenni. Nem kell feltétlenül kiiktatnunk, csak finomítani és modernizálni, hogy ne egy szükséges rossz legyen a vállalat életében, hanem mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak egy pozitív élményként valósuljon meg.


Szeretne többet megtudni a hrMaster Teljesítményértékelés modul működéséről? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy tekintse meg weboldalunkat a részletekért!